KESÄLUKIO

FYSIIKAN JA TÄHTITIETEEN KESÄLUKIO

Kiinnostaako tähtitiede ja soveltava fysiikka? Pohditko fysiikan opiskelua yliopistossa ja haluaisit maistiaisen etukäteen? Tahdotko kerrata fysiikkaa yo-kokeeseen?

Fysiikan ja tähtitieteen kesälukio antaa ainutkertaisen mahdollisuuden opiskella tähtitiedettä autenttisessa ympäristössä, sekä tutustua fysiikan kiehtovaan maailmaan tiedekeskuksessa ja yliopiston laboratoriossa kampusalueella. Tule tutustumaan muihin motivoituneisiin, saa uusia kavereita ota samalla varaslähtö yliopistoon tai yo-kokeisiin!

Turun yliopiston Tiedekeskus Tuorla sijaitsee luonnonkauniilla alueella Kaarinassa Tuorlan observatoriolla. Sen vieressä on LIVIA:n oppilaitos sekä Tuorlan majatalo. Tiedekeskuksella on yhä käytössä olevia teleskooppeja ja oma planetaario.

Kurssi on osa Kesälukio.fi tarjontaa!

Opetus

Tiedekeskus Tuorlan kesälukiokurssi on suunniteltu siten, että viikon aikana (ma–su) kurssilainen voi suorittaa kaksi 38 h laajuista lukiokurssia. Kurssi alkaa maanantaina klo 9.00 ja loppuu sunnuntaina klo 16.00. Kahtena iltana ohjattuja harjoituksia pidetään myöhempään iltaan saakka.

FYSIIKKA: Fysiikan kertaus, painotuksena astrofysiikka/tähtitiede (FYkert)
Kurssin tavoite: Opiskelija kertaa laajalti lukion kurssien fysiikkaa ja harjoittelee siihen liittyviä tehtäviä. Opiskelija oppii astrofysiikan perusteet lukiofysiikan pohjalta ja pystyy ratkaisemaan tähtitieteen perustehtäviä, sekä hallitsee kirjoituksiin vaadittavan tähtitieteen opinnot.

Kurssin sisältö: Kurssilla opetetaan fysiikan ja tähtitieteen perusteita ja sovelletaan niitä käytännön esimerkkeihin. Fysiikan kertaus painottuu käytännön töiden aiheisiin ja tähtitieteen opetuksessa sovelletaan perusfysiikkaa tähtitieteen ongelmiin. Observatorioalueella tutustutaan kaukoputkien toimintaan ja planetaariossa opitaan tähtitieteen perusasioita havainnollisesti. VR-laitteilla sukelletaan avaruuteen ja opitaan miten gravitaatio toimii.
FT Pasi Nurmi

FYSIIKKA: Fysiikan harjoitustyöt/Soveltava fysiikka
Kurssin tavoite: Opiskelija oppii fysiikan perusmittausmenetelmiä sekä tulosten tarkastelun perusteita. Opiskelija kykenee suunnittelemaan ja toteuttamaan fysikaalisen mittauksen ja osaa myös arvioida tutkimuksen sisäisiä ja ulkoisia mittausvirheitä. Kurssilla kerrataan laajasti töihin liittyviä fysiikan perusteita.

Kurssin sisältö: Neljän harjoitustyön suorittaminen Turun yliopiston Fysiikan ja tähtitieteen harjoitustyölaboratoriossa, mittaustulosten käsittelyn ja tulosten analysoinnin koulutus, sekä oman tutkimuksen suunnittelu ja toteutus.
FM Jaakko Lamminpää

Muu ohjelma

Lähialueilla ja Turussa on laajat mahdollisuudet vapaa-ajan aktiviteetteihin. Kurssilla järjestetään myös yhteistä vapaa-ajan ohjelmaa.

Kohderyhmä
Lukiolaiset, 
etusija fysiikan syventäviä kursseja suorittaneilla

Kesälukioon hakeminen
Ilmoittaudu sähköpostitse 9.6. (HUOM! Ilmoittautumista on jatkettu viikolla) mennessä osoitteeseen

pasnurmi@utu.fi. 
Lähetä seuraavat tiedot:
Etunimi:
Sukunimi:
Sukupuoli:
Syntymäaika:
Osoite:
Postinumero:
Postitoimipaikka:
Puhelinnumero:
Sähköposti:
Huoltajan nimi (alle 18-v.):
Huoltajan puhelinnumero (alle 18-v.):
Opiskeluvuodet lukiossa:
Lukion/koulun nimi:
Suoritetut fysiikan lukiokurssit:
Allergiat/erityisruokavalio:
Majoitustarve:

Vapaita paikkoja voi tiedustella kurssin alkuun saakka.

Osallistumismaksu (lue lisää)
Ilman täysihoitoa: 250 €/2 kurssia
(sis. opetus, lounas, opetusmateriaalit, ekskursiot observatorioalueelle ja planetaarioon, sekä yliopistoon)

Viereisestä Tuorlan majatalosta voi tiedustella majoitusta täysi- tai puolihoidolla.

Jos peruutat osallistumisen 14.6. jälkeen, peritään 50 % osallistumismaksusta.

Rehtori
FT, Tuorla ja LUMA yksikön johtaja Pasi Nurmi

Lisätietoja
Pasi Nurmi, 029-4504358,
pasnurmi@utu.fi, 
tiedekeskustuorla.fi

 

Huom! Kurssi järjestetään, jos osallistujia tulee vähintään 12. Kaikki eivät välttämättä mahdu mukaan.