Tiedekeskus Tuorlan hiihtoloma on ohjelmaa täynnä! Viikon jokaiselle arkipäivälle on oma lapsille suunnattu teema ja planetaariossa ensi-iltansa saa elokuva nimeltä Matka maailmankaikkeuteen. Hiihtoloman aktiviteetit huipentuvat historia teemaisen päivän loputtua, kun avoimet ovet alkavat! Varaukset voit tehdä osoitteesta: www.tiedekeskustuorla.fi/planetaario/

Ensimmäinen teemapäivän ohjelma alkaa aina klo 11 ja toinen joko klo 12:30 tai 13:00. Yksi ohjelmanumero teemapäivässä kustantaa 10€ lapsilta ja ohjelma on suunniteltu niin, että molempiin teemapäivän ohjelmiin on helppoa osallistua (ohjelmien välillä aina 30 min tauko, jolloin voi syödä eväitä). Vanhemmat voivat seurata ohjelmaa tai käydä vaikkapa Tuorlan Majatalolla pullakahvilla.

Maanantai: Fysiikka. Kello 11:00 tiedepajassa tutustutaan Fysiikan ihmeelliseen maailmaan, erityisesti lämpöoppiin, klo 13:00 on luvassa kylmäfysiikkaan tutustumista nestetypen (-196 astetta!!!) avulla! Molempiin työpajoihin kuuluu myös upea planetaarioesitys.

Tiistai: Mustat aukot. Kello 11:00 on luvassa luento mustista aukoista (luennon pitää tähtitieteilijä Elina Lindfors). Luennon päätteeksi katsotaan yhdessä Mustat aukot planetaarioesitys. Sopii myös aikuisille!
Kello 12:30 on vuorossa jännittävä uutuus “Mustat aukot” työpaja, jossa selvitetään miten tiedämme mustia aukkoja olevan olemassa vaikka emme voi niitä nähdä? Etsimme mustia aukkoja galaksista sekä tutkimme hurjia, tähtiä syöviä, mustia aukkoja! Lopuksi katsotaan planetaariossa näyttävä Aika-avaruuden arvoitus esitys.

Keskiviikko: Kemia & Biologia. Kello 11:00 Kemian työpajassa eristetään DNA:ta! Mitä on mystinen DNA ja pystyykö sitä todella eristämään näin nopeasti ja helposti? Kello 13.00 alkavassa Biologian työpajassa kurkistetaan maan alle ja tutkitaan maaperän eliöitä! Molemmissa työpajoissa on mukana huikea planetaarioesitys.

Torstai: Aurinkokunta. Kello 11:00 aloitetaan esityksellä, missä tähtitieteilijä Pasi Nurmi kertoo aluksi aurinkokunnasta ja sen tutkimuksesta. Esitelmän jälkeen katsotaan viikon uutuus planetaarioesitys Maapallolta Universumiin. Sopii hyvin myös aikuisille!
Aurinkokuntatyöpajassa kello 12:30 tehdään komeettoja ja samalla tutustutaan aurinkokunnan koostumukseen ja syntyhistoriaan! Tämän jälkeen tutustutaan satelliittien toimintaan Suomi-100 satelliittien kopioiden avulla. Lopuksi mennään planetaarion ja katsotaan yhdessä Tuntemattoman rajoilla planetaarioesitys.

Perjantai: Tuorlan observatorion kiehtova historia (aikuisille suunnattu) Kello 11:00 ohjelmassa on ainutlaatuinen Tuorlan observatorion historiaan liittyvä luento ja esineiden esittely Tuorlan historiaan perehtyneen Jaana Saarikosken toimesta. Kello 13:00 pääset mukaan kierrokselle, missä ei jätetä mitään paikkaa koluamatta. Näe muuten yleisöltä suljetut rakennukset ja kuule niihin liittyviä tarinoita tällä erityisen kattavalla observatoriokierroksella.

Maanantaista torstaihin on myös muuta tiedekeskusohjelmaa:

Klo 11 observatoriokierros ja planetaariossa elokuva Mustat aukot 6/8€
Klo 12:30 Tunnelipako 40€, joka soveltuu hyvin perheille (Tuorlan ensimmäinen pakohuone)
Klo 14 planetaariossa elokuvat Matka maailmankaikkeuteen (Ensi-ilta!) + Tähtikeikka 6/8€
Klo 15 planetaariossa elokuva Aika-avaruuden arvoitus 6/8€
Klo 16:30 VR-huone 40€ (Sisältää koko vr-huoneen vuokran, jossa on kolmet VR-lasit ja paljon eri testattavia ohjelmia)

Leave a Reply

Your email address will not be published.