Tähtiharrastus tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia niin aloittelevalle kuin edistyneemmällekin harrastajalle. Tähän artikkeliin on koottu vinkkejä, joiden avulla pääset alkuun tähtiharrastuksen parissa jopa ilman omaa kaukoputkea ja kuinka voit harrastaa tähtiä myös pienellä budjetilla. Kerromme myös siitä, miksi tähtiharrastus kannattaa ja miksi tähtien harrastamista kannattaa harkita.
Alkuun pääsee jopa ilman kaukoputkea
Moni tähtiharrastusta harkitseva saattaa kokea ensimmäisenä esteenä harrastuksen aloittamiselle laadukkaiden kaukoputkien korkeat hinnat. Hyvä uutinen kuitenkin on se, että tähtiharrastuksen voi aivan hyvin aloittaa jopa ilman kaukoputkea, eikä tähtiharrastuksen tarvitse olla heti alusta lähtien kovin teknistä. Tähtiretkille voi nimittäin lähteä jopa kevyiden kiikareiden kanssa. Jos myöhemmin hurahdat tähtiharrastukseen oikein kunnolla, voit hankkia itsellesi entistä järeämpiä apuvälineitä, mutta aluksi voi olla jopa ihan hyvä lähtökohta tarkastella taivasta ihan vain paljailla silmillä. Näin voit alkaa hahmottaa taivasta ja herätellä kiinnostustasi taivaan upeita ilmiöitä kohtaan. Monelle kevytharrastajalle tämä tapa harrastaa riittää pitkäksi aikaa ja tässä, kuten muissakin harrastuksissa, on tärkeää löytää oma tapa harrastaa.
Tähtiharrastus voidaan nähdä esimerkiksi luonnossa olemisena ja siitä nauttimisena, jolloin harrastus ei välttämättä vaadi kaukoputkia tai muita teknisiä laitteita voidakseen olla antoisaa ja mielenkiintoista. Saatat jopa yllättyä kuinka monin eri tavoin ihmiset toteuttavat tähtiharrastusta. Tähtitaivas voidaan nähdä esimerkiksi rakkaana mysteerinä, josta ei voi mitenkään tietää aivan kaikkea. Tähtiä voi harrastaa esimerkiksi niinkin, että kuuntelee mielenkiintoisia alan asiantuntijoiden haastatteluita. Niiden kautta voi oppia ymmärtämään avaruutta aivan uudenlaisella tavalla, vaikkei haastatteluissakaan annettaisi vastausta kaikkiin avaruutta koskeviin mielenkiintoisiin kysymyksiin.
Voit myös opetella tuntemaan taivasta yksi tähti kerrallaan. Näin opit löytämään taivaalla olevia kiintopisteitä, jotka auttavat sinua jatkossa löytämään myös muita upeita kiintopisteitä. Näin saat tähtiharrastuksesta onnistumisen kokemuksia ja opit hahmottamaan tähtitaivasta entistä paremmin, vaikkakin vain pienen pienin palasin yksi pala kerrallaan. Kirjat ja netti ovat hyviä aarreaittoja etsiessäsi ohjeita helppojen tähtikuvioiden löytämiseen.
Aloita vaikkapa Otavasta, Joutsenesta tai Kesäkolmiosta ja laajenna tähtitaivaan tuntemustasi pikku hiljaa entistä monimutkaisempiin ja vaikeammin löydettävissä oleviin tähtikuvioihin. Käytä apunasi erilaisia tähtikarttoja ja aiheeseen liittyviä sovelluksia ja pääset pian hämmästelemään esimerkiksi Orionin suurta tähtikuviota. Kokeile esimerkiksi Ursan tähtikarttaa, Stellarium-tähtitaivasohjelmaa ja Heavens-above-tähtitaivassivustoa.
Miksi tähtiharrastus kannattaa?
Tähtitaivaalta löytyy runsain mitoin toinen toistaan ihmeellisempiä asioita, joten harrastus on hyvin monipuolinen ja tarjoaa hyvin laajan kattauksen erilaisia mahdollisuuksia. Yötaivaan lisäksi harrastus voi nimittäin sisältää myös päivätaivaan ilmiöiden tarkkailua. Näillä ilmiöillä tarkoitetaan esimerkiksi erilaisia myrskyilmiöitä, haloilmiöitä sekä sateenkaaria. Tähtiharrastuksessa kannattaakin keskittyä juuri niihin ilmiöihin, jotka kiinnostavat eniten.
Tähtiharrastus on loppujen lopuksi erittäin helppoa, jos harrastaja niin haluaa. Helppoudestaan huolimatta harrastus antaa paljon. Ihan tavallinen aloitteleva harrastaja voi liittyä Ursaan ja liittyminen kannattaa, sillä jäsenet saavat postitse upean Tähdet ja avaruus -lehden. Lehti on mainio lukupaketti hyvin monenlaisille tähtiharrastajille, sillä lehdestä löytyy sekä melko teoreettisia alan artikkeleita että sellaisiakin artikkeleita, jotka soveltuvat harrastajille joita kiinnostaa lähinnä taivaan katselu. Tähdet ja avaruus -lehteen voi tutustua lehden nettisivuilla, joiden kautta voit lisäksi seurata lehden nettiuutisia.
Tutustu myös Ursan monipuoliseen kirjatarjontaan, josta löydät runsain mitoin lisätietoa avaruudesta. Aloita vaikkapa Heikki Ojan kirjoittamasta Universumi-nimisestä kirjasta, joka soveltuu oikein hyvin aloittelevan tähtiharrastajan ensimmäiseksi alan kirjaksi. Toisaalta kirja soveltuu myös sellaisillekin alan harrastajille, jotka ovat ehtineet jo lukea aiheesta jonkin verran aiemminkin. Kirjassa nimittäin esitellään yli 100 erilaista ilmiötä maailmankaikkeudessa.
Tähtiharrastus sopii hyvin myös pienen budjetin harrastajalle, sillä harrastaminen ei välttämättä vaadi kalliita laitteita, vaan tähtitaivaan tarkkailu onnistuu aivan hyvin myös paljailla silmillä. Ursan nettisivuilta löytyvä tähtikartta auttaa tähtitaivaan tarkkailijaa pääsemään alkuun ja sen avulla voit tutustua paikkakuntasi tähtitaivaaseen juuri sillä hetkellä, kun sinulle parhaiten sopii.
Ursan planisfääri on oivallinen kumppani iltakävelyille, minkä lisäksi Ursan julkaisemasta Tähdet-vuosikirjasta löytyy erinomaisia vinkkejä tähtiharrastukseen. Löydät vuosikirjasta myös ajankohtaisen tähtikartan jokaista kuukautta varten. Jos kaukoputken käyttö kiinnostaa sinua, mutta sinulla ei ole mahdollisuutta hankkia omaa kaukoputkea, voit hyödyntää mahdollisuutta käyttää Ursan tähtitornin kaukoputkea. Ursan tähtitorni sijaitsee Helsingin Kaivopuistossa hyvien kulkuyhteyksien päässä, joten tähtitornilla kannattaa vierailla, jos tähdet kiinnostavat sinua.
Tähtiharrastus koko perheen harrastuksena
Parhaimmillaan tähtiharrastuksesta voi tulla antoisa koko perheen yhteinen harrastus, jonka kautta myös perheen pienimmät voivat tutustua luontoon ja sen ilmiöihin mielekkäällä tavalla. Ursa järjestää myös nuorisotoimintaa, jonka kautta lasten ja nuorten on helppo innostua tähtitieteestä ja luonnon tutkimisesta. Nuorisotoiminnan kautta myös perheen pienimmät voivat löytää mielekästä tähtiin liittyvää tekemistä, joka vastaa heidän ikä- ja kehitystasoaan. Ursa järjestää lapsille ja nuorille erilaisia aiheeseen liittyviä kursseja, joissa tutustutaan tähtitieteen erilaisiin osa-alueisiin.
Myös Ursan kesäleirit ovat hyvä vaihtoehto! Kesäleirejä järjestetään 9–17-vuotiaille Ursan Tähtikallio-nimisen havaintokeskuksen tiloissa, jotka sijaitsevat Artjärvellä Orimattilassa. Kesäleirien lisäksi tarjolla on myös lasten ja nuorten talvileirejä. Talvileireillä näkymät keskuksen kolmesta tähtitornista ovat jopa paremmat kuin kesäleireillä, sillä talvinen yötaivas tarjoaa monia upeita elämyksiä.
Tähtiharrastusaiheisia blogeja
Tähtiharrastukseen on mukava perehtyä myös aiheelle omistettujen blogien kautta. Hyviä alan blogeja ovat esimerkiksi Kosmokseen kirjoitettua, Terveisiä kiertoradalta, Kraatterin reunalta, Eksoplaneetta hukassa, Tarinoita Taivasalta, Otsikon takana, Elämän keitaita ja Taivas takapihalla.
Kosmokseen kirjoitettua -blogia ylläpitää Syksy Räsänen, joka työskentelee teoreettisena fyysikkona. Blogissaan hän käsittelee universumin rakennetta ja sen rakennuspalikoita sekä sääntöjä. Terveisiä kiertoradalta -blogia ylläpitää tiedetoimittajana tutuksi tullut Jari Mäkinen, jota kiinnostavat erityisesti miehittämättömät ja miehitetyt avaruuslennot sekä luotainhankkeet. Kraatterin reunalta -blogia pitää kraatteritutkija ja planeettageologi Teemu Öhman. Blogissa käsitellään erilaisia aurinkokunnan kiinteän pinnan omaavia kappaleita.
Eksoplaneetta hukassa -blogi on eksoplaneettatutkija Mikko Tuomen projekti. Blogissa käsitellään eksoplaneettoja ja niiden ominaisuuksia sekä havainnointia ja elämän mahdollisuuksia näiden planeettojen pinnalla. Tarinoita taivasalta -blogia kirjoittaa tähtien kuvaaja Pirjo Koski. Blogin kautta lukija pääsee tutustumaan revontuliin, valaiseviin yöpilviin, myrskyilmiöihin sekä yömaisemiin. Blogi kertoo myös edellä mainittujen ilmiöiden valokuvaamisesta.
Otsikon takana -blogia ylläpitää Anne Liljeström, joka toimii Ursan tiedottajana. Blogissa taustoitetaan avaruudessa tapahtuvia ilmiöitä. Tarvittaessa käsitellään myös tähtitiedeuutisissa esiintyviä väärinkäsityksiä sekä uutisten taustoja. Elämän keitaita -blogia ja Taivas takapihalla -blogia ei enää päivitetä, mutta molemmat blogit ovat edelleen luettavissa ja tarjoavat monia mielenkiintoisia näkökulmia elämän keitaisiin ja taivaan ihmeisiin.